• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Site Haritası
Videolar
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398

Derneğimizin Başarısı Tıbbi Teknologlar Zorunlu Olarak Depo Sorumlusu Olarak Görevlendirilemeyecektir.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkanlığının TKKY Depo Sorumluluk Alanları ile ilgili yazısına istinaden Derneğimiz hukuk bürosu kanalı ile Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunulmuştur. Yapılan başvuruda tıbbi teknologların Depo Sorumlusu olarak görevlendirilemeyeceği yönünde yapılan itirazlarımız üzerine Sağlık Bakanlığımızn cevabi yazısı ve itiraz yazımız aşağıda yer almaktadır. İtirazımıza verilen cevapta tercihen ifadesi kullanılmıştır. Meslektaşımız kendisi talep etmediği sürece depo sorumlusu olarak hastanelerde zorunlu olarak görevlendirilemeyeceği tercihen  görevlendirilemeyeceği belirtilmektedir.

Derneğimiz her konuda üyelerinin arkasında olacaktır. Her türlü mücadeleye sonuna kadar sürdürecektir.

TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BAŞKANLIĞINA

(Stok Analiz ve Kontrol Daire Başkanlığı)

17/01/2014 tarih ve B.10.1.TKH.0.13.00.00/2014.5451.11651.809.02 sayılı TKKY Depo Sorumluluk Alanları  konulu yazınızda  Biyomedikal  Tüketim Depo ve Biyomedikal Dayanıklı Taşınır Depo sorumluluk alanı ile ilgili “Her iki depo için de tercihen Biyomedikal Mühendisi/Teknikeri/Teknisyeni, Elektrik-Elektronik Mühendisi/Teknikeri/Teknisyeni, Elektronik Haberleşme Mühendisi/Teknikeri/Teknisyeni, tıbbi teknolog, tıp elektroniği bölümü mezunları”  olarak belirtilmektedir.

Biyomedikal  Tüketim Deposunda “Tıbbi cihaza bağlı yedek parçalar, sarflari aksesuarlar ve tıbbi gazların takip edileceğini “ Biyomedikal Dayanıklı Taşınır Deposunda “Dayanıklı taşınır niteliğindeki tıbbi cihazları, gaz tüplerini, biyomedikal koruyucu donanımların takip edileceği” belirtilmektedir.

Biyomedikal  Tüketim Depo ve Biyomedikal Dayanıklı Taşınır Depo sorumluluk alanı olarak teknik hizmetler sınıfında görev yapan (tıbbi cihaz, makine, yedek parça, gaz tüpleri  gibi alanlarda eğitim gören mesleki eğitimini bu alanda almış mühendis/tekniker/teknisyen statüsündeki  personeller sorumlu olduğu görülmekle beraber sağlık hizmetleri sınıfında yer alan sağlık eğitimi alanında lisans mezunu olup, pedagojik formasyonu olan makine, tıbbi cihaz, gaz tipleri gibi alanlarda herhangi bir eğitimi, tecrübesi olmayan tıbbi teknolog unvanlı meslek grubunun yer alması kamu yararı taşımadığı gibi almış olduğu eğitim dolayısıyla hastanelerin eğitim birimlerinde görevlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Bilindiği gibi tıbbi teknologlar 555 sayılı Sağlık Eğitim Enstitüleri  Kuruluş Kanunun 2.maddesi ve 23/08/1983 tarih ve 18230 sayılı Resmi Gazetede  yayınlanan Sağlık Eğitim Enstitüleri Genel Yönetmeliğinin  5.maddesine göre  '' Sağlık Eğitim Enstitüleri, ortaokula dayalı dört yıl süreli temel mesleki eğitim-öğretim görmüş ve kendi mesleki sahaların da en az 3 yıl başarıyla çalışmış olan  sağlık meslek lisesi mezunlarına , enstitüdeki bölümlerde yüksek eğitim ve öğretim yaparak sağlık meslek liselerine öğretmen ve yönetici, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin gerektirdiği alanlara eğitici, yönetici ve denetici sağlık personeli yetiştiren bakanlığa bağlı bir yüksekokul.'' Olup bu yüksekokuldan mezun olanlar tıbbi teknolog unvanını almaktadırlar. “Eğitimci‘ olarak yetiştirilen ‘Tıbbi Teknolog’ mesleği unvan ve kadro olarak ortaya çıkmıştır.  6.000 yakın Sağlık Eğitim Enstitüsü mezunu Ankara, Marmara ve Malatya İnönü Üniversitesi’nde Sağlık Eğitimi/Sağlık Yönetimi bölümlerinde lisans tamamlamışlardır. Birçok sağlık eğitim enstitüsü mezunu çalışanlar arasında yüksek lisans ve doktora programını bitirenler mevcuttur.

Görüldüğü üzere tıbbi teknologlar sağlık eğitimi alanında formasyonu olan lisans mezunu eğitimci personellerdir. Tıbbi cihaz, makine, yedek parça, gaz tüpleri gibi alanlarda herhangi bir eğitimi mevcut değildir. Biyomedikal  Tüketim Depo ve Biyomedikal Dayanıklı Taşınır Depo sorumlu personeller arasında tıbbi teknologun yer alması üzücü olduğu gibi hukuka ve etik anlayışına aykırılık teşkil etmektedir.

Biyomedikal  Tüketim Depo ve Biyomedikal Dayanıklı Taşınır Depo sorumluluğu 657 Sayılı DMK’nun 36.Maddesine göre  teknik hizmetleri sınıfında görev alan mühendis/tekniker/teknisyenin görevleri arasında yer almaktadır. Tıbbi teknologlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. Maddesine göre  sağlık hizmetleri sınıfı kadrosunda yer almaktadır.

Biyomedikal  Tüketim Depo ve Biyomedikal Dayanıklı Taşınır Depo sorumluluğu Tıbbi Teknologların unvanına, eğitimine ve yetiştiriliş amacına uygun bir görevlendirme olmamakla beraber aynı zamanda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Memurun Başka Sınıfta ve Derecesinin Altında Bir Görevde Çalıştırılamayacağı başlığını taşıyan 45.maddesine de aykırılık teşkil etmektedir. Zira, bu maddede:”Hiçbir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altındaki bir görevde çalıştırılamaz.” Amir hükmü yer almakta olup, yapılan tanım açıkça  ilgili Kanuna aykırılık teşkil ettiği düşünülmektedir.

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin Teknik ve Diğer İşlerde Çalışanların Görev ve Sorumluluğu Başlığı altında 163.Maddede Mühendisin görev tanımında Kurumun bütün cihaz ve motorlu araçları ve tesislerin işletilme, bakım ve müştemilatı gibihizmetler görev alanına girmektedir. Görüldüğü üzere Biyomedikal  Tüketim Depo ve Biyomedikal Dayanıklı Taşınır Depo sorumluluğu teknik hizmetleri sınıfı personelinin görevleri arasında yer almaktadır.

Normlar hiyerarşisi; Bir hukuk düzeninde var olan normlar altlık – üstlük ilişkisi içinde yapılanırlar. Alt basamakta olan norm geçerliliğini üst basamakta olan normdan alır ve dolayısıyla ona uygun olmak zorundadır. Alttaki norm da üstteki normun işleyişini, hayata geçirilmesini sağlar. Hukuk düzenimizde normlar hiyerarşisi Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve adsız düzenleyici işlemler olarak sıralanmakta ve denetime esas hiyerarşi de bu şekilde kabul edilmektedir. Yargı mercileri bir hukuk normunun üst hukuk normuna aykırılığı halinde söz konusu düzenlemeyi iptal etmektedirler. Normlar hiyerarşisinde bir alt norm üst norma aykırılık teşkil etmemeli, İdarenin düzenleme yetkisi Anayasa’da zikredilen tüzük ve yönetmeliklerle sınırlı değildir. Kamu tüzel kişiliğine sahip olsun veya olmasın kamu kurum ve kuruluşları değişik isimler altında ve icraî karar alma yetkisine sahip olduğu ölçüde, düzenleyici işlemler yapma yetkisine sahiptir. Fakat düzenleyici işlemlerle yönetmeliğe aykırı veya yönetmeliğin uygulanma kabiliyetini ortadan kaldıran düzenlemelere yer verilemeyeceği açıktır. 17/01/2014 tarih ve B.10.1.TKH.0.13.00.00/2014.5451.11651.809.02 sayılı TKKY Depo Sorumluluk Alanları  konulu yazıda tıbbi teknolog unvanlı personele Biyomedikal  Tüketim Depo ve Biyomedikal Dayanıklı Taşınır Depo sorumluluğu görevi vermesi 657 Sayılı DMK’nun 45. Maddesine Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğine aykırı veya Kanunun ve Yönetmeliğin uygulanma kabiliyetini ortadan kaldıran düzenleme olduğu düşüncesi ile hukuka aykırılık teşkil ettiği ve kamu yararı taşımadığı düşünülmektedir.

17/01/2014 tarih ve B.10.1.TKH.0.13.00.00/2014.5451.11651.809.02 sayılı TKKY Depo Sorumluluk Alanları  konulu yazınızda  Biyomedikal  Tüketim Depo ve Biyomedikal Dayanıklı Taşınır Depo sorumluluk alanı sorumluları arasından tıbbi teknolog unvanlı meslek grubunun çıkarılmasını sonucundan saglikegitimciler@gmail.com adresinden elektronik olarak bilgi verilmesi hususunu

Arz ve Talep Ederiz.







4739 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Danışmanlık Hizmeti
Hukuki Yardım
Hava Durumu
Saat
Takvim