• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Site Haritası
Videolar
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382

Ek Ders Ücretleri

TÜM MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM ANADOLU LİSESİ SAĞLIK HİZMETLERİ ALANI ÖĞRETMENİ ARKADAŞLARIMA VE İLGİLİLERE ÖNEMLE DUYURULUR:

DERNEK ÇATISI ALTINDA BİRLEŞEREK TEK YÜREK VE TEK BİLEK MÜCADELE VERELİM DEDİĞİMİZDE HERKES BANA DOKUNMAYAN YILAN BİN YAŞASIN DİYEREK UZAK DURDU HADİ BAKALIM HERKESE BİRDEN DOKUNDU.....

01.12.2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, 16.12.2006 tarihli ve 26378 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda, 13.03.2017 tarihli ve 2017/10010 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 03.07.2017 tarihli ve 30113 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile değişiklik yapılmıştır.
Yapılan değişikliklere "Öğretmen ek ders esaslarında 7 maddelik değişiklik" yapılmış olup bu kapsamda

1- İŞLETMELERDE MESLEK EĞİTİMİ VE STAJ GÖREVLERİ YÜZ YÜZE EĞİTİM KAPSAMINA ALINMIŞTIR
MADDE 1- 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde yer alan "ders görevleri hariç olmak üzere," ibaresi "ders görevleri ile" şeklinde değiştirilmiştir.

ESKİ MADDE YENİ MADDE
n) Yüz yüze eğitim: İşletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan ders görevleri hariç olmak üzere, ilgili mevzuatı çerçevesinde belirlenen müfredat kapsamında öngörülen teorik ve uygulamalı derslerin eğitiminin derslik, bölüm, atölye ve laboratuvar gibi eğitim ortamlarında öğretmen-öğrenci bütünlüğünde yapılmasını, MADDE 1 - 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde yer alan "ders görevleri hariç olmak üzere," ibaresi "ders görevleri ile" şeklinde değiştirilmiştir.

Bu değişiklikle; işletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan görevler yüz yüze eğitim kapsamına alınarak bu tür görevlerin yarıyıl ve yaz tatilleri, cumartesi ve pazar günleri ile mesai günleri saat 17.00'den sonra başlayan saatler dışında maaş karşılığı verilebilmesinin yolu açılmıştır. Yani maaş karşılığını doldurmadan işletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan görevler ile ek ders alınmasının önüne geçilmiştir.
İşletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan görevler eğitim ve öğretimin yapıldığı dönemlerde maaş karşılığı verilebilecektir.
Fakat 07.09.2013 Tarihli ve 28758 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Tanımlar" başlıklı 4. maddesi 1. fıkrası (v) bendindeki; "v) Yüz yüze eğitim: İşletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan ders görevleri hariç olmak üzere, öğretim programlarında öngörülen teorik ve uygulamalı derslerin eğitiminin derslik, atölye, laboratuvar, işletmelerin eğitim birimi gibi eğitim ortamlarında öğretmen gözetiminde yapılan eğitimi ifade eder." bendinde ek dersle ilgili esaslardaki değişikliğe uygun olarak İşletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan ders görevlerinin de yüz yüze eğitim kapsamına alınması gerekmektedir.
07.09.2013 Tarihli ve 28758 Sayılı  Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 

"Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı 88. maddesi 1. fıkrasındaki; 

"(1) İşletmelerdeki mesleki eğitimle staj çalışmalarının planlı olarak yürütülmesi, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya çıkabilecek sorunların belirlenmesi, öğrencilerin başarı, devamsızlık ve disiplin durumlarının izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla okulda alanı atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmenliği olan yönetici ve öğretmenler arasından koordinatör öğretmen görevlendirilir. Diğer alanlardan olan yönetici ve öğretmenlere bu kapsamda görev verilmez. Koordinatör olarak görevlendirilen öğretmenlerin isimleri ilgili işletmeye bildirilir." hükümlerinde işletmelerdeki mesleki eğitimle staj çalışmaları tanımlanmaktadır.

Bu tanıma göre işletmelerdeki mesleki eğitimle staj çalışmalarının planlı olarak yürütülmesi, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya çıkabilecek sorunların belirlenmesi, öğrencilerin başarı, devamsızlık ve disiplin durumlarının izlenmesi ve rehberlikte bulunulmasıdır.

Dolayısıyla işletmelerde mesleki eğitim ve staj çalışmaları; derslik, bölüm, atölye ve laboratuar gibi eğitim ortamlarında öğretmen-öğrenci bütünlüğünde yapılmayan bir görev olduğundan yüz yüze eğitim kapsamına alınamaz. Bu değişikliğin yüz yüze eğitim ile işletmelerde meslek eğitimi ve staj görevleri tanımına uygun olmaması nedeniyle sendika ve derneklerce dava açılması gerekmektedir.

Sağlık Eğitimcileri Derneği olarak birçok konuda mücadele ettik davalar açtık ve de kazandık. Ancak kazandığımız davalarda elde edilen haklardan yararlanan arkadaşlar her nedense yıllık aidatı bahane ederek üye olmaktan çekindiler. Oysa bu tür sorunları çözmenin en önemli ve etkin yolunun bir çatı altında birleşip birlik olup güçlü bir dernek sayesinde sağlanacağı kaçınılmaz gerçektir.

Tek çözüm tek bilek tek yürek olarak Sağlık Eğitimcileri Derneği çatısı altında birleşerek gücümüzü artırıp tecrübeli hukukçularımız kanalı ile dosya hazırlayarak mahkeme yolunu kullanmaktır. Ancak sayımız ne kadar çok olur gücümüzü ne kadar artarsa etkimizin o kadar fazla olacağı bir gerçektir.

                                                                   Tuncer ÇAKIR
                                                               Antalya İl Başkanı

Not:Bu Yazının hazırlanışında www.memurlar.net  adresinden alıntılar yapılmıştır.



2111 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Danışmanlık Hizmeti
Hukuki Yardım
Hava Durumu
Saat
Takvim