• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Site Haritası
Videolar
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406

Coronavirüsle Mücadele Eden Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Önemli

Coronavirusler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir.


Coronavirusler zoonotik olup, hayvanlardan bulaşarak insanlarda hastalık yapabilir. Detaylı araştırmalar sonucunda, SARS-CoV'un misk kedilerinden, MERS-CoV'un ise tek hörgüçlü develerden insanlara bulaştığı ortaya çıkmıştır. Henüz insanlara bulaşmamış olan ancak hayvanlarda saptanan birçok coronavirüs mevcuttur.


Enfeksiyonun yaygın belirtileri solunum semptomları, ateş, öksürük ve dispnedir. Daha ciddi vakalarda, pnömoni, ağır akut solunum yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gelişebilir. Ancak eldeki veriler doğrultusunda hastalığın şiddeti konusunda yorum yapılamamaktadır.

Olası/kesin 2019-nCoV vakaları ile 1 metreden daha yakın temas edecek personel için gerekli kişisel koruyucu malzeme olarak
1. Eldiven,
2. Önlük (steril olmayan, tercihen sıvı geçirimsiz ve uzun kollu),
3.Tıbbi maske,
4.N95 maske (Sadece damlacık/aerosolizasyona neden olan işlem sırasında) *, 5.Yüz koruyucu,
6.Gözlük,
7.Sıvı sabun,
8.Alkol bazlı el dezenfektanı, yataklı sağlık kurumları tarafından yeterli miktarda hazır bulundurulmalıdır.

Kişisel koruyucu ekipmanlar giyilirken ve çıkartılırken kurallara uygun bir şekilde sırayla giymeye (önlük, maske, gözlük, yüz koruyucusu ve eldiven) ve çıkarmaya (eldiven, önlük, gözlük, yüz koruyucu, maske) dikkat edilmelidir. Özellikle maskenin hasta odasından çıktıktan sonra en son çıkartılması ve sonrasında el hijyeni uygulanması ihmal edilmemelidir.

Sağlık Bakanlığı üst düzey olarak mücadelede etkin ve başarılı çalışmalar yürütmektedir. Sahada Coronavirüsle mücadele edecek  1 metreden daha yakın temas edecek personel gerekli kişisel koruyucu malzeme ve gerekli eğitim almadan sahaya göreve gönderildiğinde sağlık çalışanlarının bu konuda ölüm dahil zarar görebileceği endişesi içerisindeyiz.

Sağlık çalışanlarının gerekli kişisel koruyucu malzeme ve eğitimi resmi olarak kurumundan talep etmeli kurum gerekli önlemleri almıyor ise bir şekilde kurum yetkilileri ile ilgili Sağlık Bakanlığı ve Valiliklere gerekli bilgilendirmelerin yapılması gerektiği düşünülmektedir.

Sağlık çalışanlarına yönelik koruyucu önlemlerin yeterli miktarda alınıp alınmadığı yönünde Sağlık Bakanlığı gerekli denetimleri sahada bizzat yapmalıdır. Gerekli önlemleri almayan yetkililer hakkında idari ve adli işlemler yürütülmelidir. Gerekli önlemleri almayan idarecilerin yasal sorumluluğu büyüktür.

Virüs kapsamında sahada büyük bir özveri ile bizzat görev yapan sağlık çalışanları mücadele sona erince  maaş, fazla döner sermaye gibi ödüllendirmesi yapılması için gerekli çalışmaların yapılması kamuoyu açısından olumlu değerlendirilecektir. 

Kaynak:Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü

2019-nCoV HASTALIĞI SAĞLIK ÇALIŞANLARI REHBERİ

Haberde ilgili rehberden yararlanılmıştır.


1076 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Danışmanlık Hizmeti
Hukuki Yardım
Hava Durumu
Saat
Takvim