• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Site Haritası
Videolar
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.154532.2833
Euro34.509334.6476

Sağlıkta Şiddet ve Mobbing

Çok geniş bir çalışan grubunun bulunduğu sağlık kurumları şiddetin en çok görüldüğü iş alanlarından biridir. Sağlık kurumlarında şiddet hasta, hasta yakınları ya da diğer başka bireylerden gelen, sağlık çalışanları için risk oluşturan sözel ya da davranışsal tehdit, fiziksel saldırı şeklinde gerçekleşmektedir. Her bir sağlık çalışanı da potansiyel birer şiddet adayıdır.

İşyerinde mobbing; bir kişi ya da grup tarafından, bir ya da birkaç kişiye yönelik, kişinin kendisini çaresiz ve savunmasız hissetmesine neden olan, düşmanca ve etik olmayan iletişimi içeren sistematik davranışlar olarak tanımlanmaktadır.

Sağlıkta Şiddet ve Mobbing için ciddi anlamda düzenlemeler yapılması gerekmektedir. Sağlıkta teşkilat yapılanmasında değişikliğe gidilerek Sağlık Bakanlığında Genel Müdürlük düzeyde bir yapılanma, her il için İl Sağlık Müdürlükleri yönetim kadrolarında Çalışan Sağlığının daha etkin hale getirilmesi için hukuk alanında deneyimli hukukçuların yer alacağı 1 başkan yardımcılığı kadrosu ve birimlerin yapılanmasında sadece bu alana bakacak yeterli düzeyde hukukçu ve diğer sağlık çalışanlarının yer alacağı çalışan sağlığı birimlerinin aktif olacağı, bu alanda mağduriyetler için gelen başvurularda Vali Yardımcısı Başkanlığında 2 ayda bir kurul oluşturulması, kurulda sendikalar, mesleki odalar, dernekler ve basın gibi sivil toplum kuruluşlarının yer alacağı bu kurul mobbing ve şiddet başvuru dosyalarını değerlendirmelidirler, Kurulun değerlendirmeye aldığı ve sonuçlandırdığı dosyalar aynı şekilde incelenmek üzere Sağlık Bakanlığına gönderilmelidir. Sağlık Bakanlığınca kurul kararları doğrultusunda mobbing ve şiddetin nedenine yönelik araştırmalar yapılarak daha etkin önlemler alınmalıdır. Şiddet ve mobbinge uğrayan sağlık çalışanlarına psikiyatrik yardım sağlanarak bu süreci atlatabilmeleri için en az 20 gün idari izinli sayılmaları, özellikle mobbing durumunda kurul kararları doğrultusunda mobbinge uğrayan sağlık çalışanlarının kendi istekleri doğrultusunda zaman kaybedilmeden görev yeri değişiklikleri yapılmalı, Özellikle mobbing iddialarının arttığı yöneticilerin kurulda değerlendirilmesi ve Sağlık Bakanlığı teftiş kurumunca  inceleme yapılması gerekmektedir.

Sağlıkta Mobbing ve şiddete yönelik yeni yapılanmayla ilgili Sağlık Bakanlığı Yönetmelik oluşturması için sivil toplum kuruluşları ile beraber bir araya gelmelidir. Bu konuda Sağlık Eğitimcileri Derneği olarak iş birliğine açığız. Bu konuda özellikle Sağlık Hukuku alanında profesyonel anlamda sağlık hukukçuları yetiştiren üniversitelerle iş birliği içerisinde olunmalıdır.

Sonuç olarak; insan ve toplum sağlığına yönelik önemli görev ve sorumlulukları olan sağlık çalışanlarının şiddete ve mobbinge maruz kalması, memnuniyetsizlik, mutsuzluk, psikiyatrik sorunlar, psikosomatik sorunlar, intihar düşüncesi, iş performansında azalma, yanlış uygulama riskinde artma ve hasta bakım kalitesinde düşme gibi sonuçlara neden olması bakımından oldukça önemlidir. Dolayısıyla sağlık kurumlarında mobbing ve şiddet konusunun mutlaka çok yönlü ve ciddi bir biçimde ele alınması gerekmektedir.

                                                Özkan AYDEMİR
                                      Sağlık Eğitimcileri Derneği
                                        Yönetim Kurulu Üyesi

 



415 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Danışmanlık Hizmeti
Hukuki Yardım
Hava Durumu
Saat
Takvim