• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Site Haritası
Videolar
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.130932.2596
Euro34.635734.7745

Sağlık Personeline Uzmanlaşma Sistemi Getirilmelidir.

Sağlık Eğitimcileri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Engin PAŞAOĞLU yapmış olduğu basın açıklamasında; “Hekim dışı sağlık personellerine öğretmenlerde olduğu gibi en az lisans mezunu olan sağlık personelleri kariyer basamaklarından en önemli nokta uzman ve baş uzman şeklinde  uygulamalar getirilmelidir.” diyerek sözlerine devam etmiştir.

Bu uygulama sağlık sistemine yeni bir ivme kazandıracaktır. Sağlık Bakanımız, Sendikalar, Mesleki Odalar, Mesleki Dernekleri bu konuda destek vermeleri için çağrıda bulunuyoruz.

Sağlık personellerinin bu kariyer basamaklarına ulaşması ile hem  mesleklerinde kariyerleri artacak, hem mesleki bilgi ve becerileri hem de maaşlarının artması ile finansal durumları daha da rahatlayacak.

 Sağlık personeli öğretmenlerde olduğu gibi "uzman " ve "başuzman" olmak üzere kariyer basamaklarına ayrılmalıdırlar.

Uzman sağlık personeline özel hizmet tazminatı yüzde 20'den yüzde 60'a, başuzmanlara özel hizmet tazminatı olarak yüzde 40'tan yüzde 120'ye yükseltilmelidir.

Uzmanlık İçin;

Sağlık Personelleri Öğretmenlerde olduğu gibi uzman olabilmeleri için  en az on yıl hizmeti bulunanlardan;

 a) Mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzmanlık Eğitim Programını tamamlamış olan,

b) Mesleki gelişim alanlarında uzmanlık için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan,

c) En az Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan,

d) En az Sağlıkla ilgili Yüksek Lisans Mezunu olan,

Sağlık personelleri için alanlara göre  yapılacak  yazılı sınava başarılı olanlar bu unvanı alarak haklarından yararlanabilmelidirler.

Başuzmanlık için;

Öğretmenlerinkine uyumlu bir şekilde meslekte  en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman kadrosu almış sağlık personellerinin  mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başuzmanlık Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başuzmanlık için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başuzman  unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilmelidir.

Uzman/Başuzman unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılmalı, Mülakat olmamalı, yazılıyı tarafsız kurum olan ÖSYM gibi kurumlar yapmalı, Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman/başuzman sertifikası verilmeli

Alan sınırlaması olmadan Doktora eğitimini tamamlayanlar, başuzman unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulmalıdırlar.

Uzman ve Başuzman hakkını elde etmiş sağlık personelleri bu haklarını devam ettirebilmeleri için en az 3 yılda bir sınavlarda gerekli başarıyı sağlamalıdırlar. En az 6 yıl bu kadroda bu haklarını koruyabilenlerin statüleri emekliliğe kadar devam etmesi, emeklilik süreçlerinde de etkisi bulunmalıdır. Bu uygulama sayesinde sağlıkta sağlık personelinin  bilgi ve beceri düzeyinde artış yaşanabileceği gibi hizmette kalite artacaktır. Kendini geliştirmiş olan sağlık personeli idarecilik gibi görevler yerine mesleki olarak kendini geliştirme yoluna gidebilmelidir.
 

Sağlık Personeli Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini tamamladıktan sonra branşlaşmış olduğu alanda çalıştırılmalı, yetkilendirilmelidir. Hatta ilgili klinik ve birimlerde hekimlerden sonra sorumlu personel olarak görevlerini devam edebilmelidirler, İdareciliklerde ön şart olarak en az uzman/başuzman statüsündeki personeller öncelikli tercih edilebilmelidir.

Bu konuda yasal alt yapı hazırlanabilir. Derneğimiz bu konuda Bakanlık, sendika, dernekler vb. tarafların katılımı ile çalıştaye ev sahipliği yaparak  mevzuat alt yapısı oluşturabilir. Bu süreç geliştirilebilir.

                                   Engin PAŞAOĞLU
                                Genel Başkan Yardımcısı



555 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Danışmanlık Hizmeti
Hukuki Yardım
Hava Durumu
Saat
Takvim