• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Site Haritası
Videolar
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406

Fırtına Öncesi Sessizlik Var



Sağlıkta Torba Yasa denilen Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 18.01.2014 tarih ve 28886 sayı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 24.Madde aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

MADDE 24 – 1219 sayılı Kanunun ek 13 üncü maddesinin (e), (g), (ğ), (h), (ı), (i), (j), (k), (l), (m), (n), (o), (p), (r)¸ (ş)¸ (t) ve (u) bentlerinde geçen “meslek yüksekokullarının” ibareleri “ön lisans seviyesindeki” şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki bentler eklenmiştir. 

“ü) Acil tıp teknikeri; ön lisans seviyesindeki acil tıp bölümünden mezun, acil tıbbi yardım ve bakım ile sınırlı kalmak kaydıyla hastaya müdahale ve bu hususta lazım gelen iş ve eylemleri yapan sağlık teknikeridir. 

v) Hemşire yardımcısı; sağlık meslek liselerinin hemşire yardımcılığı programından mezun olup hemşire nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir. 

y) Ebe yardımcısı; sağlık meslek liselerinin ebe yardımcılığı programından mezun olup ebelerin nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir. 

z) Sağlık bakım teknisyeni; sağlık meslek liselerinin sağlık bakım teknisyenliği programından mezun olup en az tekniker düzeyindeki sağlık meslek mensuplarının nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık meslek mensubudur.” 

Görüldüğü üzere sağlık meslek lisesi mezunlarının kazanacağı unvanlarda da değişiklik yapıldı. Buna göre, Anadolu Sağlık Meslek Liselerinde sadece  “hemşire yardımcısı”, “ebe yardımcısı” ve “sağlık bakım teknisyeni” bölümleri olacak ve bu bölümlere öğrenci alınarak yetiştirilecektir.

Anadolu Sağlık Meslek Liselerinde bu üç bölümün dışındaki radyoloji teknisyenliği, anestezi teknisyenliği,  acil tıp teknisyenliği, laboratuar teknisyenliği, diş protez teknisyenliği, çevre sağlığı teknisyenliği, ortopedi teknisyenliği,  tıbbi sekreterlik bölümlerine öğrenci alınmayacaktır. 

Peki, Bundan sonra ne olacak? Aklıma Gelen Sorular…

1.Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Sağlık Meslek Liselerinde yeni açılacak bölümlerle ilgili öğretim programı ve modülleri 2014-2015 eğitim-öğretim yılına hazırlayabilecek mi?

2.Sağlık Bakanlığı “hemşire yardımcısı”, “ebe yardımcısı” ve “sağlık bakım teknisyeni” bölümü mezunlarına kadro tahsis edecek mi? Özel sağlık kurumlarında çalışabilmeleri için düzenleme yapacak mı?

4-Sağlık Meslek Liselerinde bölümü kaldırılan öğretmenler ne olacak?

5-Bölümü kaldırılan öğretmenler hangi alana yönlendirilecek?

6-Norm fazlası öğretmenler ne olacak? İl dışı tayinleri çıkacak mı?

7-Zorunlu sağlık bilgisi öğretmenliğine geçiş sağlanacak mı?

8-Norm fazlası öğretmen arkadaşlar Sağlık Bakanlığına tıbbi teknolog olarak geri dönmek isterlerse bu şans verilir mi?

9-Sağlık Bakanlığı bütün bu planlamaları yaparken Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber koordineli mi çalışma yaptı?

10-Mesleki dernekler olan sivil toplum örgütlerinden görüş alındı mı?

11-Bir sürü para ve emeklerle kurulan Özel Anadolu Sağlık Meslek Liseleri durumu ne olacak?

12-Özel Anadolu Sağlık Meslek Liselerinde istihdam edilen öğretmenlerin işine son verilir mi?

Buna benzer sorular hep kafamı kurcalıyor. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılında sürpriz mağduriyetler olacak mı? Sanki fırtına öncesi bir sessizlik var. Kimse akıbetinden haberdar değil.  Peki, bundan sonra ne olacak?

Sağlık Eğitimcileri Derneği bu konuların çözümü noktasında bir çalıştay düzenlemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu çalıştay sayesinde Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğretmenlerini bekleyen tüm sorunlar masaya yatırılmalıdır.

Çalıştay da yer almak isteyen öğretmen arkadaşlar, Özel Anadolu Sağlık Meslek Lisesi sahipleri ve yapılacak çalıştay da sponsor olmak isteyenler aşağıdaki adresten bizimle irtibata geçerlerse ülkenin bu sorunun geniş katılımlı olarak tartışarak çözüm önerilerinde bulabiliriz.  

Özellikle böyle önemli bir konuda düzenlenecek çalıştaya sponsorluk yapacak Özel Anadolu Sağlık Meslek Lisesi sahipleri lütfen aşağıdaki mail adresinden bizimle irtibata geçerseniz seviniriz.

Birlik ve beraberlik için geç kalmadık mı? hep beraber dernek çatısı altında birleşelim gücümüze güç katalım. bireysel mücadele ile hiç bir kazanım elde edilemez.

                                                         Uzm.Sinan KAPLAN

                     Sağlık Eğitimcileri Derneği Genel Teşkilatlandırma Sekreteri

İletişim: saglikegitimciler@gmail.com

Önemli Uyarı: Derneğimizle alakalı tüm haberlerimizin yayınlanmasında sitemizin linkinin ve derneğimizin logosunun olması zorunludur.

www.saglikegitimcileri.org.tr



6356 kez okundu

Yorumlar

     01/06/2014 13:14

bunlar kendilerine kısacası hizmetçi gibi kullanıcı arıyorlar
Misafir - arda

sağlık meslek liselerinin geleceği hususu.     26/01/2014 23:27

Yeni hazırlanan yasaya göre anadolu sağlık meslek liselerinin elinden hemşirelik,ebelik mesleği alınıyor ve hasta bakıcılığı veriliyor.Hasta bakıcılığı da gerekli ama sağlık meslek liselerinden değil.Mesleğimizin elimizden alınmasına müsaade etmeyelim...
Misafir - Suna Şahin

Danışmanlık Hizmeti
Hukuki Yardım
Hava Durumu
Saat
Takvim