• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Site Haritası
Videolar
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406

Genel Başkandan Gündeme İlişkin Önemli Değerlendirmeler

Sağlık Eğitimcileri Derneği Genel Başkanı İsmet DATLI güncel konularda yapmış olduğu değerlendirmelerde sivil toplum örgütlerinin dile getiremeyeceği esas konularda önemli konulara değinmiştir.

Sağlıkta peş peşe torba yasalar çıktığını, torba yasada sağlık çalışanlarını tatmin edecek düzenlemelerin bulunmadığını, gerçek anlamda sağlık çalışanlarının önemli sorunlarının torba yasalara dahil edilmediğini, torba yasalardan önce Sağlık Bakanlığı mesleki sivil toplum örgütlerinden görüş alınmadığını belirtmektedir. Dernek olarak bu konuda kendilerine bir talep gelmediğini belirtmektedir.

Sağlık çalışanlarının önemli torba yasalarla düzenlenmesi gereken önemli sorunlarına gelince öncelikle 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun Ek-1 Sayılı cetveline göre mesleği ile ilgili lisans mezunu (Mühendis, mimar, şehir plancısı ve bölge plancısı, biyolog vb.) meslek grupları 1.derecede 3600 ek gösterge alıyor. Bazı basında öğretmenler ve polislerinde 1.derecede 3600 ek gösterge alabilmesi için gerekli çalışmaların başlatıldığı belirtilmektedir. Lisans/yüksek lisans hatta doktora mezunu Sağlık Bakanlığı ve bağlı kurum ve kuruluşlarda görev yapan sağlık çalışanları, teknik hizmetlerde görev yapan diğer çalışanların 1.derecede 3000 ek gösterge almasının adilane olmadığını, ek göstergelerinin 1.derecede 3600’e yükseltilmesi gerekmektedir.

Üyelerimiz olan tıbbi teknologlar lisans ve yüksek lisans mezunu oldukları halde emsalleri olan biyolog, sosyal çalışmacı, diyetisyen, psikolog vb. meslek grupları 1.Basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında 0,75 ek ödeme kat sayısından ek ödeme alırken tıbbi teknologlar 0,40 ek ödeme kat sayısından yani lise mezunu sağlık çalışanlarının almış olduğu ek ödeme kat sayısından ek ödeme almaktadır. Bu konuda kendi alanların lisans/yüksek lisans hatta doktora mezunu hemşire, ebe, sağlık memuru ek ödemelerini 0,40 ek ödeme kat sayısından lise mezunu sağlık çalışanlarının seviyesinde almaktadır. Bu şu anlama geliyor hemşire, ebe, sağlık memuru ve diğer sağlık çalışanlarının bitirmiş olduğu lisans/Yüksek Lisans/Doktora programlarının önemsenmediği anlamı taşımaktadır.

Sağlık çalışanları her geçen gün kendini geliştiriyor. Eğitim seviyelerini yükseltiyor. Psikolog, sosyal çalışmacı, diyetisyen, FTR, tıbbi teknolog, avukat, hemşire, ebe, sağlık memuru gibi yüksek lisans hatta doktora yapmış sağlık çalışanları hastanelerde ve birinci basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında ek ödeme kat sayısı en az 1,00 olması gerekmektedir.

Sağlık Bakanlığı; liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlamasını esas alarak görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin usul ve esasları yeniden düzenleyerek Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı yapmalıdır. Özellikle şube müdürü, müdür, genel sekreter, daire başkanları, hastane yöneticileri, uzman ve büro personelleri gibi personel görevlendirmelerinde veya sözleşme imzalamadan önce mutlaka objektif bir sınav sistemi getirilmelidir.

Sağlık Bakanlığı kendi bünyesinde görev yapan yıllarını bu teşkilata vermiş deneyimli sağlık memuru, ebe, hemşire, sağlık teknisyeni ve sağlık teknikeri teknikeri (Anestezi, laboratuar, tıbbi sekreterlik, diş, vb.) V.H.K.İ, memur gibi unvanlarda hala görev yapan sağlık çalışanları üniversitelerin hukuk, mühendislik, biyoloji, psikoloji, sosyal çalışmacı, diyetisyen, çocuk gelişimcisi, FTR gibi bitirmiş olduğu bölümlere unvan değişikliği sınavına tabi tutulmadan bu görevlere direk atamaları öncelikli yapılması için düzenlemeler yapılmalıdır.

Sağlık Eğitimcileri Derneğimizine mail adreslerine gelen mesajlarda döner sermayenin emekliliğe yansıtılması yönünde bir çok mesajlar gelmektedir. Sağlık çalışanlarımız bu konuda gerekli çalışmaların başlatılması ve konunun gündeme taşınması talep etmektedirler. Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar ve taşrada görev yapan sağlık personelleri, teknik personel, genel idari hizmetler sınıfı ve yardımcı hizmetlerde görev yapan binlerce çalışan emekli olmak için ek ödemenin emekliliğe yansıtılmasını beklemektedir. Yıllarca özveriyle hizmet veren ve emekliliği gelmiş personeller artık emekli olmak huzur içerisinde yaşamak ve emeklilikte maddi olarak sıkıntı çekmek istemiyorlar. Sağlık Bakanından bu konuda müjdeli haberler beklemektedirler. Bu uygulamayla beraber Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlara atanmak için görev bekleyen binlerce personel içinde müjdeli bir haber olacaktır. Emekli olanların yerine binlerce yeni personelin ataması yapılacağından yeni istihdam sağlanmış olacaktır.

Binlerce hizmetli personel bunların bir çoğu görevde yükselme sınavından 70 ve üzeri puan almış olmalarına rağmen hala memur kadrosuna geçmek için müjdeli haber beklemektedir. Temizlik hizmetleri artık hizmet alımı ile yürütülmektedir. Bu durumda hizmetli memur olarak görev yapan çalışanların memurluk kadrolarına sınavsız geçirilmesi gerektiği düşünülmektedir. Bu konu torba yasalarda düzenlenmelidir. Memur kadrosunda olup, şeflik gibi görevde yükselme sınavlarında 70 ve üzeri puan alanlar hala hak ettikleri şeflik kadrosunu beklemektedirler.

Basında takip ettiğimiz kadarıyla sağlık çalışanlarına şiddet, mobing, aşırı nöbetler gibi nedenlerle sağlık çalışanaları yıpranmaktadır. Sağlık çalışanlarına en az 5 yıl erken emeklilik, emeklilik tazminatına ek olarak yıpranma tazminatı, hastaların haklarının korunduğu hasta hakları birimi gibi sağlık çalışanları hakkı birimi sağlık kurum ve kuruluşlarından bağımsız olarak Valilikler bünyesinde kurularak sağlık çalışanlarınında hakları savunulması sağlamalıdır.

Bir çok sağlık çalışanları önlisans veya lisans tamamlama beklemektedir. Sağlık çalışanlarına elbette lise mezunlarına ön lisans, ön lisans mezunlarına lisans tamamlama hakkı verilsin ama lisans tamamladıktan sonra lise mezunu seviyesinde ek ödeme verilmesin. Tıbbi teknolog, hemşire, ebe ve sağlık memurları lisans tamamladıkları halde hala lise mezunu seviyesinde ek ödeme almaya devam etmektedir. Özlük haklarında düzenleme eşitleme yapılmayacaksa lisans tamamlamanın bir anlamı olmadığı düşünülmektedir.

Genel Başkan ismet DATLI Derneğimizin Merkez Yönetim Kurulu, 01-02/03/2014 tarihleri arasında Ankara'da yapılacağını, toplantıya katılmak isteyen tüm sağlık çalışanları 02/03/2014 tarihinde isteklerine bağlı olarak toplantıya katılabileceklerini belirtti. Toplantıya katılmak isteyenler saglikegitimciler@gmail.com adresinden adı, soyadı ve iletişim bilgilerini bize göndermeleri halinde başvuru sayısına göre gerekli planlamaların yapılabileceğini belirtti.

                                                                  İsmet DATLI

                                    Sağlık Eğitimcileri Derneği Genel Başkanı



1583 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Danışmanlık Hizmeti
Hukuki Yardım
Hava Durumu
Saat
Takvim